Wie ben ik?

Mijn naam is Judith Malotaux.

Het is inmiddels meer dan tien jaar geleden dat ik min of meer bij toeval kennis maakte met de Pyreneeën, en eigenlijk was het liefde op het eerste gezicht. Ik raakte gefascineerd door dit gebergte met haar enorme diversiteit. Sinds die eerste ontmoeting bleven de bergen mij trekken; vrijwel iedere vakantie, of het nou herfst, winter, lente of zomer was, trok ik naar het zuiden om de bergen beter te leren kennen.

In 2014 wist ik mijn liefde op te stoken door de wens om de Pyreneeën van kust naar kust over te steken in vervulling te laten gaan. Half juni stond ik met knikkende knieën op het strand van Hendaye, en vijfenveertig dagen later stond ik met een rugzak vol prachtige ervaringen en een zongebruind gezicht op het kiezelstrand van Banyuls. Ik had het gedaan! In mijn eentje had ik 850 kilometer en zo’n 40 000 hoogtemeters afgelegd.

Eenmaal thuis probeerde ik het dagelijkse kantoorleven weer op te pakken, maar nog geen maand later wist ik één ding heel zeker. Dat kantoorleven was niet langer voor mij weggelegd. Hoe leuk ik mijn baan ook vond; mijn leven binnen verslijten zou me niet gelukkig maken. Ik trok naar de Alpen waar ik aan het werk kon én leerde skiën (al ben ik wat dat betreft geen natuurtalent). Daar (her)ontdekte ik een nieuwe passie; koken! Na de winter kon ik terecht bij een fantastisch buitensportbedrijf genaamd Vos Outdoor, in de Franse Pyreneeën, waar ik vijf zomers lang met heel erg veel plezier heb gewerkt. Eerst als coördinator van de kinderactiviteiten, en daarna drie zomers lang als chefkok.

Vijf jaar lang stond ik met één been in de Pyreneeën en met één been in Nederland. Tot op een gegeven moment de knop om ging en ik besloot er gewoon voor te gaan. Wachten op een goed gevulde bankrekening die een emigratie mogelijk zou maken duurde me te lang, dus er zat weinig anders op dan ook buiten het zomerseizoen om werk te vinden in de Pyreneeën zodat ik de sprong kon wagen. En dat heb ik gedaan!

Inmiddels woon ik in een prachtig huisje aan de voet van de Pyreneeën, werk ik als kok en begeleid ik mensen op wandeltochten de bergen in én heb ik hier in Frankrijk een andere liefde ontmoet; namelijk mijn hond Nala, een border collie die ik hier uit het asiel heb gehaald. Naast het werk dat ik hier doe, trek ik er natuurlijk graag samen met Nala op uit, de bergen in. Want hoewel ik al heel veel kilometers door deze bergen heb afgelegd, valt er nog steeds ontzettend veel te ontdekken!