Wie ben ik?

Mijn naam is Judith.

Het is inmiddels meer dan twaalf jaar geleden dat ik min of meer bij toeval kennis maakte met de Pyreneeën, en eigenlijk was het liefde op het eerste gezicht. Ik raakte gefascineerd door dit gebergte met haar enorme diversiteit. Sinds die eerste ontmoeting bleven de bergen mij trekken; vrijwel iedere vakantie, of het nou herfst, winter, lente of zomer was, trok ik naar het zuiden om de bergen beter te leren kennen.

In 2014 wist ik mijn liefde op te stoken door de wens om de Pyreneeën van kust naar kust over te steken in vervulling te laten gaan. Half juni stond ik met knikkende knieën op het strand van Hendaye, en vijfenveertig dagen later stond ik met een rugzak vol prachtige ervaringen en een zongebruind gezicht op het kiezelstrand van Banyuls. Ik had het gedaan! In mijn eentje had ik 850 kilometer en zo’n 40 000 hoogtemeters afgelegd.

Eenmaal thuis probeerde ik het dagelijkse kantoorleven weer op te pakken, maar nog geen maand later wist ik één ding heel zeker. Dat kantoorleven was niet langer voor mij weggelegd. Hoe leuk ik mijn baan ook vond; mijn leven binnen verslijten zou me niet gelukkig maken. De jaren daarna woonde en werkte ik in de zomer in Pyreneeën en in de winter in Nederland. Ik (her)ontdekte een nieuwe passie, namelijk koken. Meerdere zomers heb ik als kok op een camping gewerkt.

Vijf jaar lang stond ik met één been in de Pyreneeën en met één been in Nederland. Tot op een gegeven moment de knop om ging en ik besloot er gewoon voor te gaan. Wachten op een goed gevulde bankrekening die een emigratie mogelijk zou maken duurde me te lang, dus er zat weinig anders op dan ook buiten het zomerseizoen om werk te vinden in de Pyreneeën zodat ik de sprong kon wagen. En dat heb ik gedaan!

De eerste drie jaar woonde ik aan de voet van de Pyreneeën en werkte ik als freelance kok in de omgeving. Hier kwam ook mijn hond Nala in mijn leven. De wens om meer in de bergen te wonen groeide, en in juni 2022 vond ik een prachtige plek in het dorpje Boussenac. Het was een appartement op een boerderij, waar mijn wens om dieper in de bergen te wonen in vervulling kwam. Maar niet alleen deze wens kwam hier in vervulling; toen de eigenaar zijn kudde koeien wilde verkopen om zelf een leven elders te beginnen, ontstond het idee om zelf boerin te worden.

Als kok had ik altijd de wens om zelf eten te produceren, en op deze manier kon ik ook die wens in vervulling laten gaan. Samen met mijn compagnon heb ik toen besloten een kleinschalig agro-toeristisch bedrijf te beginnen, waarbij zorg voor de dieren en de natuur centraal staan. We hebben de hele boerderij gehuurd, zodat we ook een vakantiewoning konden gaan verhuren én in de zomer een kleine camping op de boerderij kunnen gaan beginnen. Daarnaast hebben we de prachtige kudde koeien overgenomen, die in de winter rond de boerderij verblijven en die in de zomer op weides hoger in de bergen grazen.

Een prachtig project in de opstartfase, waarmee ik mijn steentje wil bijdragen aan een wereld waarin mens en dier leven in harmonie met de natuur. Door mij te richten op toerisme hoop ik mensen een plek te bieden om te verbinden met de natuur en te leren van wat de natuur en onze omgeving te bieden heeft.